2019-02-14

2018.gada pārskats

Pēc ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas datiem aptuveni trešdaļa no visas pasaulē saražotās pārtikas tiek izmesta vai izšķērdēta. Latvijas Samariešu apvienības Pārtikas banka “Paēdušai Latvijai” 2018. gadā no izmešanas paglābusi 9,9 tonnas dažādu pārtikas produktu 14 416 eiro vērtībā. Ar tiem papildinātas 5 415 izdalītās pārtikas pakas. Kopumā palīdzība tikusi sniegta 14 728 personām.

“Pagājušajā gadā aktīvi piedalījāmies Zemkopības ministrijas izveidotajā darba grupā par grozījumiem Pārtikas aprites un uzraudzības likumā. Pārtikas izšķērdēšana rada ne tikai finansiālus zudumus, bet arī negatīvi iespaido vidi un nav ētiska rīcība,kad vairāk nekā 20% Latvijas sabiedrības ir pakļauti nabadzības riskam, kamēr turpat līdzās no lielveikaliem atkritumos tiek izmesti ap 50 kg pārtikas dienā,” stāsta Pārtikas bankas vadītāja Agita Kraukle.

Esošie grozījumi paredz,ka pārtikas produktus uz kuriem norādīts derīguma termiņš “ieteicams līdz” pēc tā beigām varēs ziedot labdarības organizācijām, tādā veidā samazinot pārtikas atlikumu daudzumu un vēršoties pret sociālo nevienlīdzību.

Pārtikas atkritumu apsaimniekošanas hierarhijā kā galvenos pārtikas atlikumu samazināšanas veidus min sabiedrības izglītošanu un produktu ziedošanu.

“Diemžēl lielākā daļa mūsu sabiedrības neizprot atšķirību starp pārtikas produktu termiņiem.Produktus, kuriem norādīts derīguma termiņš “izlietot līdz”, nav ieteicams lietot pēc termiņa beigām. Taču produktus ar termiņu “ieteicams līdz” var vēl kādu laiku lietot pēc termiņa beigām, taču jārēķinās, ka var zust tā kvalitāte– krāsa, smarža, taču tas neapdraud patērētāja veselību,” uzsver A.Kraukle.

Pārtikas banka paredz, ka esošie grozījumi ļaus palīdzēt vēl vairākiem tūkstošiem trūkumā nonākuši ģimeņu ar bērniem, senioriem un invalīdiem, kā arī dažādot pārtikas paku saturu. Tāpat paredzēts izglītot sabiedrību un palīdzības saņēmējus par derīgumu termiņu atšķirībām un pārdomātu pārtikas iegādi un maltīšu gatavošanu.

TU VARI SNIEGT ATBALSTU

Ziedojot portālā ziedot.lv
Ziedot
Palīdzot citos veidos
Uzzināt vairāk